Ignas Bakėjus: mano sielos pusryčiai – ir sveiki, ir instagramiški

Bakėjus bando gaminti savo sielos pusryčius

Vis dažniau kas nors paklausia: „Ignai, klausyk, o ką tu valgai pusryčiams? Ką galėtum parekomenduoti?”. Tik išpučiu akis gūžčioju pečiais. Šiaip, dažniausiai neturiu ką atsakyti. Mano pusryčiai yra kuklūs, ir bent jau man atrodo, kad nelabai įdomūs. Išvaizda daugiau-mažiau yra buitinė, tad dalintis tokiais kaip ir nebūtų didelės prasmės.

Na, bet jei jau smalsu, tai pusryčiams dažniausiai išgeriu kokį plaktą kokteilį su bananais ir datulėmis, ar tiesiog tuo, ką randu šaldytuve. Būna – suvalgau avižinę, ar grikių košę. Mano žmona sako, jog jų išvaizda – „Tept lept”, o kartais net panaudoja epitetą „belekas”. Žodžiu, komplimentų daug nesulaukiu. Neneigsiu, taip ir yra. Viskas tam, kad būtų greičiau. Esu praktiškas. Na, o tada – lekiu į treniruotę, renginį ar, pastaruoju metu, į statybas – juk šiuo metu baiginėjam naują MyHero! sporto studiją.

Kaip bebūtų – dažnai matau, jog draugai, pažįstami, ar šiaip, žmonės kuriuos seku Instagrame, valgo tokius pusryčius, kurie labiau primena meną, nei maistą. Pavydžiu – neslėpsiu. Bet dažniausiai nerandu laiko nei kavinei, nei pats tokių pasigaminti.

Ir vis dėlto – po tokių išsisukinėjimų, viena mano treniruojama mergina metė iššūkį parodyti, kokie būtų mano sielos pusryčiai. Sielos pusryčiai? Nu jo…. pradėjau jausti, jog galvoje – nulis idėjų.

Tokie, kokius valgyčiau, jei turėčiau daugiau laiko. Ir žinot ką? Idėjos atėjo. Ne per dieną, bet atėjo! Aš pagaminau. Ir tai neužtruko nė penkių minučių!

Tai daug į vatą nevyniosiu, tiesiog parodysiu – kas tai ir kodėl.

Grūdėta avokadų duona su pomidorais

  • Gardėsio grūdėta juoda duona (100 gr / 343 Kcal)
  • Avokadai (būtinai sunokę! (100 gr / 243 Kcal)
  • Citrina (100 gr / 43 Kcal)
  • Vyšniniai pomidorai (100 gr / 18 Kcal)
Avocado toast su kepintais pomidorais

Šakute sutryniau avokadus ir išspaudžiau ketvirtį citrinos. Padengiau duonelę gana storu sluoksniu avokadų ir išrikiavau kiek pakepintus pomidorus. Paprasta kaip 2×2, o skonis toks superinis ir toks subalansuotas. Ši trijulė (avokadas, pomidorai, duona) tiesiog pribloškia, nors čia ir nėra nieko stebukling0. Nenustebinsiu pasakęs, kad avokadas – vienas vertingiausių vaisių pasaulyje.

Žinoma, mėgstu jį ne dėl titulų – jis sotus, sveikas ir labai skanus. Toks mano sielos vaisius. Daugelio teigimu, jis yra vitaminų užtaisas smegenims! Suvalgęs vieną tokį avokado toast jaučiuosi pasiruošęs dienos iššūkiams, o suvalgęs du – lyg galėčiau kalnus nuversti.

Gervuogių ir bananų smoothie-bowl 

  • Gervuogės. Konsistencijai geriausia – šaldytos, aš dėjau šviežias. (100 gr / 63 Kcal)
  • Šiek tiek avižų – kad masė būtų tirštesnė (100 gr / 386 Kcal)
  • 1 šaldytas bananas, vienas – šviežias (100 gr / 100 Kcal)
  • Anakardžių pienas (100 gr / 23 Kcal)
  • Šaukštas kanapių baltymų (100 gr / 400 Kcal)

    Topping (papuošimas) 

  • Avižos (100 gr / 386 Kcal)
  • Keletas gervuogių (100 gr / 63 Kcal)
  • Smulkinti žemės riešutai (100 gr / 595 Kcal)
  • Chia sėklos (100 gr / 510 Kcal)
  • Kokosų drožlės (100 gr / 615 Kcal)
Gervuogių smoothie-bowl (liet. glotnučio lėkštė)

Į plaktuvą įpilkite šlakelį anakardžių pieno, įberkite kanapių baltymus, įdėkite šaldytą ir šviežią bananą, 6-9 gervuoges bei 2 didelius šaukštus avižų. Plakite 1-2 minutes, kol produktai taps viena harmoninga mase. Smoothie supilkite į dubenį ir pradėkite puošybos meną sveikais produktais. Kokosų drožlės, riešutai, gervuogės, chia sėklos ir galiausiai – šiek tiek avižų. Ir viskas – penkių minučių darbas atliktas. O skonis… maistas dingo akimirksniu. Žmona nespėjo padaryti net finalinės nuotraukos.

Kodėl gervuogės? Na, jų cheminė sudėtis priturtinta vitaminais (C, B), mineralais ir mikroelementais. Jose mažai cukraus ir labai daug kalcio. Tai – vienos mėgstamiausių mano uogų. Bananai – puikus energijos šaltinis. Juos valgau tikrai dažnai. Kaip gi sporto treneris be bananų? Visa kita – pagal skonį. Aš dėjau tai, ką turėjau, kas man skanu ir žinau, kad naudinga.

Iš esmės nieko „mandro” nepademonstravau, bet pagaliau radau keletą minučių, kurios leido išlaisvinti savo vaizduotę, privertė sukurti kažką, kas neatrodytų „Tept lept”. Ir žinote ką? Kai gražu, tai ir valgyti, atrodo, skaniau!

O kokie jūsų sielos pusryčiai?